Aanschaf
Welke redenen u ook heeft om een hond aan te schaffen: uiteindelijk is het de bedoeling dat dit voor beide partijen een succes wordt. Direct na de vraag óf u een hond neemt, zijn er nog meer keuzes te maken: wat voor hond past bij u, en waar vindt u een betrouwbaar adres?
Wat voor hond
Het is erg belangrijk om een hond te zoeken die bij u en uw situatie past. Bedenk daarom vooraf wat u van een hond verwacht, en ook wat de hond van ú kan verwachten. Wilt u veel wandelen en sporten met de hond? Of wilt u driemaal daags een blokje om en veel knuffelen? Moet de hond lang alleen zijn? Zijn er kinderen, andere huisdieren, veel bezoek of andere drukte?
En wat voor type bent u zelf? Bent u rustig, snel nerveus, heel actief, verlegen, overheersend, streng of juist gemakkelijk? En past dat bij het karakter van de hond die u op het oog heeft? Een gevoelige, alerte hond heeft een rustige, zelfverzekerde baas nodig. Een wat nerveuze of heel gemakkelijke eigenaar past niet bij een drukke, reactieve hond, maar beter bij een stabiele, vriendelijke en sociale hond.
Past de hond fysiek gezien bij u? Houdt u hem als hij aan de lijn trekt, overenthousiast wordt of achter een kat aan wil schieten? Bent u niet zo sterk of heeft u lichamelijke klachten, neem dan geen grote of sterke hond: denk aan uw eigen gezondheid, en aan de veiligheid van uzelf, anderen en de hond.
Daarnaast zijn er nog vele praktische punten die invloed kunnen hebben op uw keuze. Zo moet uw woonsituatie geschikt zijn voor de hond. Moet u bijvoorbeeld trappen op om in huis te komen, dan is niet elk formaat hond geschikt. En is er voldoende uitlaatgelegenheid in uw buurt? Sommige rassen zijn bovendien gevoeliger voor bepaalde aandoeningen. Dat kan iets zijn om rekening mee te houden bij het kiezen van het ras. In het document over ‘De aanschaf van een hond’ kunt u lezen waar u allemaal rekening mee moet houden.
Elk type of ras heeft zijn eigen sterke en minder sterke punten en zijn eigen behoeftes, net als u zelf. Kies een hond waarvan u weet dat u hem kunt geven wat hij nodig heeft en die ook bij uw eigen behoeftes past. Ook al valt u op zijn uiterlijk of zijn imago, laat het karakter en de natuurlijke behoeftes de doorslag geven. Want opgekropte energie, frustratie, stress en spanning kunnen allemaal leiden tot problemen en uiteindelijk tot bijtincidenten.
(Bron videoclip: Dogtime)
Een goed adres om een pup te kopen
Als u een pup gaat kopen, is een goed aanschafadres heel belangrijk. Niet alleen omdat u een gezonde pup wilt, maar ook om gedragsproblemen te voorkomen.
Erfelijkheid
Gedrag is deels erfelijk, en daarom zou men alleen sociale, stabiele ouderdieren moeten gebruiken voor de fok. Angstig of agressief gedrag kan worden doorgegeven aan de pups, dus het is belangrijk dat u de moederhond en indien mogelijk de vaderhond ontmoet.
Bovendien is bij sommige rassen van oorsprong juist op vechtbereidheid geselecteerd. Bij hen is het heel belangrijk dat dit gedrag er weer uitgefokt wordt, zodat ze goed als huisdier kunnen functioneren. Voor sommige rassen is het daarom verplicht om de ouderdieren een gedragstest (de MAG test) te laten ondergaan voordat ermee gefokt wordt, anders krijgen de pups geen stamboom. Dat geldt nu (in 2017) voor de American Staffordshire Terriër, de Argentijnse dog en de Fila Brasileiro. Bij de Rottweiler en de Mastino Napolitano heeft deze maatregel al tot goede resultaten geleid, waardoor bij de honden met stamboom van deze rassen nu minder agressie voorkomt . Ook daarbij geeft een stamboom dus meer zekerheid over goed gedrag. Meer informatie hierover vindt u bij de Raad van Beheer.
Erfelijkheid is ook een belangrijke factor in de gezondheid van de hond. Bij veel hondenrassen komen er erfelijke lichamelijke afwijkingen voor, zoals heupdysplasie, oogproblemen en nog veel meer. Zorgvuldig fokken en het testen van ouderdieren is erg belangrijk om dergelijke aandoeningen tegen te gaan. Meer informatie daarover vindt u op www.rashondengids.nl.
Socialisatie
Een tweede belangrijk punt is de socialisatie. Een pup moet op jonge leeftijd wennen aan allerlei zaken waar hij later mee om moet gaan, zoals allerlei mensen en dieren. Het is daarbij belangrijk dat een pup nieuwe ervaringen als positief ervaart. Als een pup niet goed gesocialiseerd wordt, kan hij angstig worden en later veel eerder gaan bijten of ander probleemgedrag gaan vertonen. Socialisatie moet al bij de fokker beginnen.
Kies een goede fokker
Koop daarom nooit een pup als u niet weet wie de ouders zijn, let erop dat de fokker doelbewust fokt op een goed karakter en dat hij de pups goed socialiseert en laat opgroeien in een afwisselende, huiselijke omgeving. U kunt beter wat langer wachten op een pup van een betrouwbare fokker, dan snel een goedkopere pup kopen waar u later flinke problemen mee krijgt.
Let er ook op dat de pup gechipt moet zijn en op naam van de fokker of eventueel importeur geregistreerd moet staan. Meer informatie hierover leest u op de website chipjedier.
De aanschaf van een volwassen hond
Bij een volwassen hond is het gedrag al ontwikkeld. Neemt u een hond van iemand over of een hond uit een asiel, vraag dan goed na hoe het gedrag van de hond is. Hoe reageert hij op kinderen, vreemden, andere honden? Waarom moet hij weg? Ga ook zelf met de hond wandelen, en kijk of u kunt merken hoe hij op mensen en dieren reageert. Houd er rekening mee dat het uiteindelijke gedrag soms anders is dan het gedrag in het asiel of vlak na herplaatsing. De hond moet eerst wennen en pas na enkele weken of zelfs maanden ziet u hoe zijn gedrag echt is. Daarom is het goed een proefperiode af te spreken.
Kiest u een hond met een bekend probleemgedrag, zorg dan dat u weet waar u aan begint en vraag advies bij een gekwalificeerde trainer of gediplomeerde gedragstherapeut, zodat u direct op de juiste manier kunt starten met trainen en opvoeden.
Hulp bij de keuze
De aanschaf van een hond moet dus een zeer doordachte keuze zijn. Om u te helpen kiezen heeft het LICG een uitgebreid document met alle belangrijke aandachtspunten. U kunt dit hier als PDF downloaden of online bekijken op licg.nl.
Wilt u inzicht krijgen in wat het hebben van een hond met zich meebrengt? Bekijk dan de online cursus 'Houden van honden' die we samen met de NTR hebben gemaakt. In 10 korte filmpjes ziet u waar u allemaal mee te maken gaat krijgen. U vindt de cursus hier.
Heeft u een ras of type gekozen en gaat u een pup kopen? Zorg dan dat u weet waar u op moet letten. Daarvoor heeft het LICG de puppy-checklist ontwikkeld. Download hem hier als PDF of bekijk hem online op licg.nl. Bekijk ook onze campagne ‘ontmasker de foute fokker’ zodat u de mooie verhalen van malafide fokkers weet te herkennen!