Omgaan met agressie
Als een hond agressief gedrag vertoont, kan uw reactie veel invloed hebben op de afloop. Voor uw eigen veiligheid en die van anderen is het daarom belangrijk te weten hoe u met agressief gedrag om kunt gaan. Ook bij gevechten tussen honden is het nuttig te weten wat u kunt doen om de schade zoveel mogelijk te beperken.
Eigen hond
Op het moment dat uw hond agressie vertoont is er een aantal zaken om op te letten:
- Straf de hond niet voor dreiggedrag. Als u dat doet, zal hij wellicht een volgende keer niet meer dreigen maar direct bijten!
- Neem dreiggedrag serieus. De hond geeft ermee aan dat hij een situatie vervelend vindt. Ga dus niet door met wat u wilde doen. Gaat het om iets dat toch moet gebeuren, probeer dan een andere manier te verzinnen om uw doel te bereiken.
- Blijf rustig, ga niet schreeuwen, mopperen, gillen of rennen. Dreigt de hond naar u, blijf dan stil staan of trek u rustig een stapje terug en staar de hond niet aan.
- Vertoont uw hond aan de lijn agressie naar een ander persoon of een andere hond, neem hem dan meteen mee een andere kant op. Gedraag u daarbij rustig en vastbesloten.
- Voorkom dat de situatie zich herhaalt. Let op uw veiligheid en op die van anderen. U zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om de hond een muilkorf aan te leren. Hoe u dat doet, leest u in ons document ‘Muilkorven’. Ook zou u een waarschuwings-sleeve of een ‘yellow alert bone’ kunnen gebruiken. Deze bevestigt u aan de riem of halsband om aan te geven dat men de hond beter niet kan aaien, waardoor de kans afneemt dat mensen zomaar op uw hond afstappen.
- Bedenk hoe u het agressieve gedrag wilt gaan oplossen.
Agressie bij uw eigen hond oplossen
Als u een hond heeft die agressief gedrag vertoont, zult u hier iets aan moeten doen. Hoe eerder u aan het gedrag gaat werken, hoe meer kans u heeft om het gedrag te veranderen.
In alle gevallen, maar zeker als het agressieve gedrag plotseling is ontstaan, is het verstandig om uw hond door een dierenarts te laten nakijken. Lichamelijke zaken zoals pijn of hormonen kunnen veel effect hebben op het gedrag. Misschien kan de oorzaak verholpen worden, of u kunt leren hoe u beter met fysieke beperkingen van uw hond om kunt gaan.
Agressief gedrag dat niet door een lichamelijke afwijking wordt veroorzaakt kan vaak met trainen worden verholpen of verminderd. Het is echter niet eenvoudig om zelf met agressief gedrag aan de slag te gaan. Vaak is het moeilijk om te bepalen welke zaken een rol spelen. Soms speelt uw eigen onbewuste reactie mee, in andere situaties bent u afhankelijk van gebeurtenissen in de omgeving die u vaak niet in de hand heeft. Bovendien kan het gevaarlijk zijn om zelf te gaan trainen met agressief gedrag en kan een ondeskundige aanpak zelfs averechts werken! Een harde aanpak met straffen kan de agressie erger maken, dus doe dat nooit.
Het is beter om een hondengedragstherapeut in te schakelen. Deze kan de hond, de situatie en het gedrag analyseren en zo tot een goede diagnose komen. Hij of zij kan inschatten hoe ernstig het gedrag van uw hond is en wat de kans op verbetering is. De therapeut kan dan een therapie voor uw hond opstellen, u uitleggen hoe u met de hond kunt gaan trainen, u begeleiden bij het oefenen en bijsturen waar dat nodig is. Soms is dat een heel traject, maar in andere gevallen is er al veel winst te halen door anders met uw hond om te gaan.
Denk er aan dat hondengedragstherapeut geen beschermde titel is, dus let op dat u iemand zoekt die daadwerkelijk een goede opleiding heeft gedaan! Kijk voor het vinden van een goede hondengedragstherapeut bij het onderdeel hulp bij problemen.
Vreemde hond
Als u op een agressieve manier door een hond wordt benaderd, is het belangrijk dat u rustig blijft. Een juiste reactie kan het agressieve gedrag vaak stoppen of voorkomen dat u daadwerkelijk wordt aangevallen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:
- Blijf stil staan, ga niet rennen of met uw armen zwaaien.
- Staar de hond niet aan maar kijk langs hem. Draai uw gezicht en uw lichaam een beetje van de hond af. Verlies hem echter niet uit het oog en draai hem niet de rug toe.
- Trekt de hond zich wat terug, loop dan rustig achteruit of schuin naar opzij weg, beweeg langzaam.
- Als u wordt aangevallen, probeer dan een voorwerp tussen u en de hond te krijgen (bijvoorbeeld een tas of jas).
- Als u wordt omgegooid of valt, rol u dan in een bal en bescherm uw hoofd en nek met uw armen en handen. Blijf stil liggen.
- Als u een vervelende ervaring met een hond heeft, kunt u altijd de eigenaar er op aanspreken. De eigenaar is altijd verantwoordelijk voor het gedrag van zijn of haar hond. Probeer rustig te blijven en geef aan dat u het gedrag van de hond vervelend vindt.
Vechtende honden
Ook honden onderling kunnen ruzie krijgen. Vechtende honden kunnen elkaar flinke schade toebrengen. Wat doet u als twee honden met elkaar in gevecht zijn, en wat doet u vooral niet?
Ingrijpen bij een gevecht tussen twee honden is gevaarlijk. De honden zien in het heetst van de strijd geen verschil tussen uw handen en de andere hond. Ook uw eigen hond kan u dus bijten als hij vecht. Toch is het soms nodig om tussenbeide te komen, want het kan er zo fel aan toe gaan dat één van de honden het niet overleeft. Als u ingrijpt, moet u echter in de eerste plaats aan uw eigen veiligheid denken.
U maakt de grootste kans om de honden uit elkaar te kunnen halen als beide eigenaars actie ondernemen. Is uw eigen hond bij een gevecht betrokken, roep dan als het kan de hulp in van de andere eigenaar! De volgende methodes kunt u eventueel proberen:
- Soms helpt het om de honden flink te laten schrikken. Gooi bijvoorbeeld water over hen heen, met een emmer of gebruik een tuinslang. Een hard geluid maken kan ook helpen.
- Een deken, dekbed of uw jas over de koppen van de honden heen gooien geeft soms ook het effect dat de honden elkaar even loslaten uit verwarring.
- Is er een slootje in de buurt, dan kan het werken om de honden daarin te duwen.
- Een manier om honden uit elkaar te halen is om beide honden tegelijk, elk door hun eigen eigenaar, bij de achterpoten (bij de knieën, dus zo dicht mogelijk bij het lichaam) te pakken en op te tillen. Vaak laten ze dan los. Pas hierbij wel op dat de hond u niet kan bijten en doe dit alleen in het uiterste geval. Pak honden niet bij de onderkant van hun poten want dan beschadigt u de gewrichten, en pak hen ook niet bij de staart.
Wat u in elk geval niet moet doen is met uw handen of gezicht in de buurt van de koppen van de honden komen. Probeer nooit de bek van een hond open te wrikken met uw handen en probeer de honden niet bij de halsband te pakken.
Ga niet staan schreeuwen: dat maakt de opwinding alleen maar groter.
Trek niet hard aan een hond als de ene hond de andere hond stevig vasthoudt en niet loslaat. U maakt de verwonding daarmee erger. Wacht op een moment dat de bijtende hond even zijn greep verslapt.
Is uw hond gewond, bel dan meteen een dierenarts of dierenambulance. Hondenbeten kunnen ernstig zijn en bovendien flinke infecties opleveren.