Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Wat te doen bij angst?

Angst voor honden komt veel voor. In de meeste gevallen leidt deze angst tot het vermijden van bepaalde situaties, vluchtgedrag, schrikreacties en onrust. Vaak gaat het om situaties waarin een hond u mogelijk kan bespringen, besnuffelen of bijten. Omdat het vrijwel onmogelijk is om honden compleet te vermijden, kunt u er veel last van hebben als u bang bent voor honden. Gelukkig is er wel wat aan te doen.

Wanneer u zo bang bent voor honden dat het uw leven duidelijk beïnvloedt, is dit een vorm van een specifieke (dieren) fobie. Bij dit soort fobieën is een gedragstherapie vaak de aangewezen behandeling. Er bestaan verschillende trainingscentra en praktijken waar u terecht kunt om uw angst de baas te worden. Aarzel niet om deze stap te nemen: u bent zeker niet de enige en het kan uw leven een stuk aangenamer maken, zeker als u in een omgeving woont waar veel honden zijn.

Als u bang bent voor honden, kan het helpen als u meer weet over hondengedrag. U kunt dan begrijpen waarom een hond bepaald gedrag vertoont, hoe uw gedrag daar invloed op heeft en wat u beter wel en niet kunt doen. Kijk hier voor meer informatie over hondengedrag.

Vaak wordt gezegd dat honden kunnen voelen of ruiken dat u bang bent, en daardoor juist gaan aanvallen. Het is echter veel waarschijnlijker dat een hond aan u merkt dat u bang bent door uw gedrag. Mensen die bang zijn, gedragen zich anders: ze houden de hond bijvoorbeeld scherp in de gaten. Voor een hond is dat aanstaren een bedreiging of uitdaging. Hij voelt zich er niet prettig bij en zal daardoor eerder naar u gaan blaffen of grommen.
Ook gaan mensen die bang zijn vaak sneller lopen, wat ook vreemd is voor een hond en een uitnodiging kan zijn om mee te rennen. Een verstijfde lichaamshouding, een ingehouden adem, al dit soort lichaamstaal van mensen kan voor een hond een teken zijn dat er iets aan de hand is. Daardoor zal hij eerder zelf ook gespannen reageren. Let er dus op hoe u zich gedraagt als u bang bent voor honden.

Tips voor wanneer u met honden wordt geconfronteerd:

  • Bij loslopende honden kunt u de eigenaar aanspreken en vragen de hond direct aan te lijnen. Geef hierbij ook aan dat u bang bent.
  • Staar een hond nooit aan! Een hond aanstaren betekent voor hem een uitdaging, waar de hond op in kan gaan.
  • Probeer te focussen op zijn staart, zo kunt u ook precies zien wat de hond doet.
  • Maak geen onverwachte bewegingen, hier kan de hond op reageren.
  • Ga niet rennen. Honden vinden het leuk om ergens achteraan te rennen. Wanneer u stilstaat, stopt de hond vaak ook.
  • Dat laatste geldt ook als u aan het joggen bent: komt er een hond achter u aan, sta dan stil of ga even wandelen. U bent dan niet meer interessant voor de hond.
  • Probeer de hond zoveel mogelijk te negeren, dus: niet roepen, geen handen uitsteken of de hond proberen weg te duwen. Draai uw lichaam een beetje weg van de hond.
  • Moet u op visite bij mensen die een hond hebben, vraag hen dan vooraf of ze de hond in een andere kamer kunnen zetten of aan kunnen lijnen in de kamer. Leg uit dat u de hond eng vindt. Op die manier wordt u niet besprongen en voelt u zich veiliger. Gaat het om mensen waar u vaak komt, probeer dan rustig kennis te maken met de hond.

Bedenk dat honden die naar u toe komen vaak gewoon nieuwsgierig zijn of enthousiast. Aan u snuffelen is voor een hond een normale manier om kennis te maken. Veel honden hebben geleerd dat ze aandacht krijgen als ze tegen iemand opspringen. Dit soort gedrag is weliswaar vervelend, maar betekent niet direct dat de hond u kwaad wil doen.

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden