Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Cursussen en therapie

Het is belangrijk om met uw hond naar een goede hondenschool te gaan. Of u nu een pup of een volwassen hond heeft, u beide kunt daar veel leren. Ook als u eerder honden gehad heeft, loont het de moeite om met elke hond naar een cursus te gaan. Elke hond is immers anders, bovendien veranderen de inzichten over hoe honden het beste leren en welke methodes voor welke doeleinden het meest geschikt zijn.

Op een hondenschool wordt u uitgelegd hoe een hond leert, hoe u zijn gedrag kunt interpreteren en wat voor u de beste manier is om nieuwe oefeningen aan te leren. Bovendien wordt vaak aandacht gegeven aan opvoedingszaken. Bij een puppycursus moet u daarbij denken aan theorie over het zindelijk maken of het leren om alleen te zijn. Bij een vervolgcursus kunnen onderwerpen zoals puberteit en leiding geven aan bod komen.

Bron videoclip: Dogtime

Op een cursus leert de hond om uw aanwijzingen op te volgen. Bovendien leert hij dat hij zich ook netjes moet gedragen als er andere mensen met andere honden in de buurt zijn. Soms is er gelegenheid om, liefst gecontroleerd door een instructeur, met andere honden te spelen. Voor een puppy kan dat een belangrijke bijdrage leveren aan zijn omgang met andere honden. Ook ziet een puppy op de hondenschool allerlei andere rassen, zodat hij daar kennis mee kan maken. Een goede cursus is daarom ook belangrijk voor de socialisatie van uw hond.

U zelf leert hoe u de hond kunt trainen en wat voor u en uw hond geschikte methodes zijn. Door het kijken naar andere eigenaars met hun hond kunt u ook veel leren. Vaak zijn mensen zich niet bewust van bepaalde eigen bewegingen of houdingen die verwarrend kunnen zijn voor de hond. Een instructeur kan u laten zien hoe uw eigen gedrag het gedrag van de hond beïnvloedt.

Een puppycursus en een vervolgcursus zijn voor elke hond belangrijke onderdelen van zijn basisopleiding om een sociale, in de maatschappij passende huishond te worden. Daarnaast zijn er nog allerlei vervolgcursussen en specialisatiecursussen. Denk daarbij aan gehoorzaamheidstraining maar ook aan speuren, behendigheid en allerlei andere takken van hondensport. Daarmee houdt u de hond bezig en zorgt u ervoor dat zijn energie in goede banen wordt geleid. Daarnaast is het natuurlijk gewoon heel leuk om samen met uw hond steeds verder te leren en plezier te hebben. Kijk dus eens wat er in uw omgeving aan activiteiten te doen zijn met uw hond.

Als de opvoeding niet helemaal verloopt zoals u in gedachten had en uw hond ontwikkelt probleemgedrag, kunt u hier met de hulp van een gedragstherapeut iets aan proberen te doen. Bij ‘probleemgedrag’ leest u hoe dat in zijn werk gaat.

Het LICG kan geen uitspraken doen over de kwaliteit van diverse cursussen en therapeuten. Onderstaand vindt u wel een lijst van hondenscholen, kynologenclubs en gedragstherapeuten die onze doelstellingen met betrekking tot het verminderen van hondenbeten van harte steunen. Wij raden u echter aan altijd zelf te informeren en te gaan kijken of deze voldoen aan uw persoonlijke wensen en eisen.

» Drenthe
» Flevoland
» Friesland
» Gelderland
» Groningen
» Limburg
» Noord-Brabant
» Noord-Holland
» Overijssel
» Utrecht
» Zeeland
» Zuid-Holland
 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden