Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Socialisatie

Om van een puppy een stabiele hond te maken die niet onnodig bang of agressief reageert, is een goede socialisatie ontzettend belangrijk. Met socialisatie wordt bedoeld dat de pup kennis maakt met mensen, honden en allerlei zaken uit de omgeving. Door op jonge leeftijd in contact te komen met al dit soort nieuwe prikkels, leert hij daarmee omgaan zonder bang te zijn. Honden die dit als pup niet hebben geleerd, reageren vaak angstig of agressief op dingen die ze niet kennen.

Deze socialisatie moet gebeuren op een leeftijd waarop de pup open staat voor nieuwe ervaringen en de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Lange tijd is aangenomen dat het daarbij om de leeftijdscategorie van 3 tot 12 weken ging, maar de laatste jaren wordt duidelijk dat vooral de periode tussen 3 en 5 weken erg belangrijk is. Op die leeftijd reageren pups nog zonder enige angst op nieuwe prikkels en kunnen de hersenen optimaal worden aangepast aan het omgaan met nieuwe situaties. Vanaf een leeftijd van vijf weken wordt de pup wat terughoudender tegenover alles wat hij niet kent. De eerste fase van de socialisatieperiode eindigt al op ongeveer zeven tot acht weken.

Een gebrekkige socialisatie is op latere leeftijd lastig te corrigeren. Dat komt doordat de hersenen op latere leeftijd de flexibiliteit missen om de nieuwe structuren aan te maken die nodig zijn om onbekende prikkels te verwerken. Het is dus van groot belang om de gevoelige periode goed te benutten.

Daaruit volgt dat met name de periode dat de pup nog bij de fokker is, heel belangrijk is voor het leggen van een goede basis. Het voorkomen van probleemgedrag begint dus al bij het kiezen van een goede fokker die weet hoe hij met de socialisatie om moet gaan. Kies voor een fokker die ervoor zorgt dat de pups op jonge leeftijd in contact komen met mensen, dieren en allerlei andere zaken die zij in hun leven zullen tegenkomen.

Op het moment dat de pup bij u in huis komt, zit hij in het laatste stukje van deze eerste socialisatiefase. Het is dan ook belangrijk dat u direct doorgaat met de socialisatie. Laat hem kennismaken met allerlei dingen in uw omgeving, zoals huishoudelijke apparaten, geluiden, verkeer en natuurlijk allerlei verschillende mensen en honden.

Doe dit wel op een vooraf goed overdachte manier. De pup zomaar confronteren met een nieuwe prikkel is niet verstandig. U weet immers niet hoe hij zal reageren. Het is niet de bedoeling dat hij schrikt en misschien leert dat datgene waar u hem aan wilde wennen juist eng is. Het is ook niet de bedoeling dat hij wegrent of misschien probeert het nieuwe, vreemde ding weg te blaffen, zeker als er een kans bestaat dat dit hem lukt. Daardoor zou hij ongewenst gedrag aanleren. Een goede socialisatie vereist dan ook een goede planning!

Een puppy socialisatiecursus of puppycursus kan u helpen bij het verder socialiseren van uw pup, bijvoorbeeld bij het leren omgaan met andere honden van andere rassen.

Uiteraard is het ook in de periode na de eerste socialisatiefase nog steeds belangrijk om met de pup te blijven oefenen in het omgaan met nieuwe situaties, anders bestaat de kans dat de pup het geleerde weer kwijtraakt. Socialisatie moet dan ook worden voortgezet tot de hond minstens een half jaar oud is, maar liefst nog langer.

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden