Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Juridische zaken

Bijtincidenten: schrik en schade

Een bijtincident is op zichzelf al vervelend genoeg. Niet alleen het slachtoffer kan schade oplopen, ook voor de eigenaar van de bijtende hond kan een beet zo onverwacht zijn geweest dat er veel stress ontstaat. Voor zowel slachtoffer als eigenaar betekent het veel extra spanning om dan ook nog een weg te moeten zoeken in de papierwinkel eromheen. Daarom vindt u op deze webpagina nuttige informatie daarover. De informatie is opgesteld aan de hand van vragen die bij de eigenaar kunnen leven.

Een paar belangrijke zaken om te weten:

  1. Als het gaat om koop/verkoop van een hond is de hond juridisch hetzelfde als een ding. Bijvoorbeeld een fiets, of een mp-3 speler. De regels die bij de koop en verkoop gelden, gelden ook bij honden.
  2. Als het gaat om schade door honden, heeft de wet één belangrijke hoofdregel: de bezitter van een hond is aansprakelijk voor schade die door die hond wordt veroorzaakt. U bent als bezitter dus aansprakelijk voor bijtincidenten. De wetgever heeft daarbij bepaald dat het niet uitmaakt of u schuld had aan het incident, het enkele feit dat uw hond schade heeft veroorzaakt maakt u aansprakelijk. Als uw buurman uw hond uitlaat en er gaat iets mis, bent u dus toch zelf aansprakelijk.
  3. Strafrecht is iets anders dan koop/verkoop of aansprakelijkheid voor schade. Bij strafrecht kan alleen de overheid een procedure tegen u beginnen (‘vervolging’) geheten. Dat begint met een proces-verbaal, of met aangifte door een derde. Vaak genoeg vraagt een verzekeraar wel om een bewijs dat u bij de politie aangifte hebt gedaan.
  4. Gerechtelijke procedures zijn duur. Er zijn niet veel mensen die vanwege een hond een langdurige en kostbare procedure voeren. Dat betekent dat veel vragen hieronder een theoretisch antwoord hebben, en een praktisch.
  5. Gerechtelijke procedures zijn duur, maar dat geldt niet voor het doen van aangifte. Dat kost tijd, maar geen geld.
 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden