Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

De hond met de x-factor

Rasgroepen en hun kenmerken

Regelmatig ontstaan problemen door een verkeerde raskeuze. Mensen hebben soms de neiging zich te laten verleiden door schattige puppy’s of letten teveel op het uiterlijk van een hond zonder aandacht te geven aan het karakter. Film en televisie hebben vaak invloed op de raskeuze terwijl ze vaak een verkeerd beeld van een ras geven. Ook zijn hondenrassen regelmatig ‘in de mode’.

Maar een border collie bijvoorbeeld kan dan mooi zwart-wit zijn en een leuk tussenmaatje hebben, het zijn echte werkers met een uitgesproken karakter en voor heel veel mensen totaal niet geschikt als huishond. De dalmatiër heeft door de Disney-film het imago van gemakkelijk, slim en aanhankelijk gekregen en die leuke stippen vinden veel mensen aantrekkelijk, maar ook dit zijn zeker geen honden voor beginners, ze kunnen flink eigenzinnig en zelfverzekerd zijn en zijn bovendien ontzettend sterk. En kleine hondjes zoals chihuahuas worden door sommige mensen als modeaccessoire gezien, maar vergis u niet: ook al zijn ze klein, het zijn echte honden die dus ook echte hondeneisen stellen aan verzorging en opvoeding!

Kies in de eerste plaats met uw verstand voor een bepaald type hond en laat u niet verleiden door het uiterlijk of imago.

Verschillende rassen

De rassen die door de FCI (Federation Cynologique International) worden erkend zijn ingedeeld in tien rasgroepen. Deze worden onderscheiden naar uiterlijk, kenmerken en verwantschap. Het is een goed begin om deze rasgroepen te vergelijken en te zien welke u het meeste aanspreekt en het beste bij uw situatie past.

Van elke rasgroep hebben we de belangrijkste kenmerken op een rij gezet. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied vindt u een beschrijving van elke rasgroep en van alle erkende rassen. Ook een goede hondenencyclopedie kan u een beeld geven van wat u van een bepaald ras kunt verwachten.
 

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden