Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

De perfecte match

Verwachtingen en mogelijkheden

De eerste stap in het keuzetraject is om eens op een rijtje te zetten wat u eigenlijk van een hond verwacht. Wat wilt u graag, wat wilt u juist niet? Wilt u een hond die waaks is, eentje die goed met kinderen kan omgaan, een actieve hond om uren mee te kunnen lopen, of juist eentje die vooral gezellig bij u komt zitten? En wat willen uw eventuele huisgenoten? Laat ieder een lijstje maken met die eigenschappen die hij graag ziet in de hond en ook die eigenschappen die hij juist niet wil zien. Leg dan die lijstjes naast elkaar. Wat zijn de belangrijkste punten? Welke dingen zijn ‘onderhandelbaar’?

Vervolgens moet u de randvoorwaarden en beperkingen van uw situatie bekijken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

  • Woont u op een flat zonder lift, dan is een grote zware hond meestal niet zo handig, zeker niet als het ras gevoelig is voor heupproblemen. Want hoe doet u dat dan als hij pijn krijgt van het vele traplopen?
  • Woont u in een gehorig huis, dan is een hond die veel en snel blaft niet handig.
  • Heeft u kleine kinderen, dan is het belangrijk dat het een hond is die daar goed mee om kan gaan. Dat geldt ook als u zelf geen kinderen heeft maar wel veel kinderen in de buurt.
  • Werkt u veel en moet de hond veel alleen zijn, dan is een aanhankelijk gezelschapsras geen handige keuze.
  • Bent u slecht ter been, dan is een actief werkras vaak geen optie.
  • Denk ook aan de mogelijkheden in uw omgeving: is er ruimte om de hond te laten loslopen? Zo niet, dan kunt u beter geen actieve hond kiezen, of u moet er steeds met de auto op uit.

Op deze manier gaat u na welke typen honden in elk geval niet in aanmerking kunnen komen, en welke juist wel geschikt kunnen zijn.

 

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden