Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

Hond & Kind

Kinderen en honden kunnen heel goed samengaan als dit goed begeleid wordt. Daarbij stelt elke combinatie van kind en hond zijn eigen voorwaarden om het contact op een veilige manier te laten verlopen. Een belangrijke factor die bepaalt hoe deze voorwaarden eruit zien en op welke manier kind en hond met elkaar omgaan is de levensfase waarin zowel kind als hond zich bevinden. In dit deel van de website wordt per fase aangegeven waar u rekening mee moet houden om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

Daarnaast is het, zeker bij kinderen tot ongeveer twaalf jaar oud, verstandig om een aantal basisregels te hanteren in de omgang tussen uw hond en uw kind. Deze zorgen ervoor dat misverstanden en gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Ook de basisschool kan een belangrijke rol spelen. Het LICG heeft een speciaal lespakket Minder Hondenbeten ontwikkeld met instructie voor leerkrachten, leuke werkbladen voor kinderen en een powerpoint presentatie. Iedere leerkracht kan contact met ons opnemen om zo'n lespakket te bestellen.

Verder is het ook goed te weten dat het mogelijk is voor scholen om een Sophia SnuffelCollege te laten geven. Het Sophia SnuffelCollege leert kinderen hoe ze veilig met honden omgaan. Zo'n 100 vrijwilligers uit heel Nederland bezoeken daarvoor met speciaal geteste honden de laagste groepen van de basisschool. Zij leren kinderen in 3 lessen de lichaamstaal van honden begrijpen. Op die manier kan het aantal hondenbeten bij kinderen beperkt worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Bij interesse kunt u contact opnemen met de Koningin Sophia Vereeniging.
 

 

 

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden