Zoek de perfecte match

De hond met de X-factor

Kijk eens door de bril van de hond

 

Veel gestelde vragen

 

Huisdierenbijsluiters hond

LANDELIJK INFORMATIECENTRUM GEZELSCHAPSDIEREN

Minder hondenbeten! Daar zetten we samen onze tanden in

Nederland telt maar liefst 1,9 miljoen honden. Twintig procent van alle huishoudens in ons land heeft er één of meer. Al deze honden worden uitgelaten in parkjes, begeven zich in het verkeer, leven met het gezin in huis en krijgen te maken met fietsers en spelende kinderen. Eigenlijk een wonder dat dit meestal zo goed gaat. Meestal… want soms gaat het mis en bijt een hond.

Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 Nederlanders door een hond gebeten. Kinderen zijn vaker het slachtoffer dan volwassenen en worden vooral gebeten in het gezicht. Wonden kunnen leiden tot blijvende verminking en psychische problemen. Het LICG is ervan overtuigd dat het aantal bijtincidenten met honden drastisch omlaag kan. De veelgehoorde opmerking “hij beet zomaar ineens” is meestal niet terecht. Vaak worden de signalen vooraf niet goed herkend of wordt de ernst niet goed ingeschat.

Op deze website vindt u alles wat met het voorkomen van hondenbeten te maken heeft. Dit begint met de aanschaf van de juiste hond. Mensen moeten langer zoeken naar die perfecte match. Ga ook vooral met de hond op cursus. De hond van tegenwoordig kan eigenlijk niet meer zonder. Waar vroeger honden alleen het erf hoefden te bewaken zijn ze tegenwoordig onderdeel van de maatschappij. Dat vraagt meer van hun sociale vaardigheden en stressbestendigheid.

Zijn er toch problemen? Zoek hulp. Agressief gedrag van de hond mag nooit worden goedgepraat of genegeerd. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, zeker als er jonge kinderen bij zijn. Als men de problemen tijdig signaleert en op een juiste manier aanpakt, is er vaak veel aan te doen.

Tenslotte vinden ook mensen die geen honden bezitten hier tips voor angst voor honden. Mocht het toch mis zijn gegaan: slachtoffers van bijtincidenten kunnen lezen hoe ze een melding moeten doen en hoe het zit met de aansprakelijkheid. Maar laten we er samen voor zorgen dat het niet zover komt.

 

Zo krijgt u een sociale en goed opgevoede hond

Tien gouden regels voor hond en kind

Leiding geven is een kunst

Omgaan met agressie

Melding doen van een bijtincident

Tips bij angst voor honden